打印

緊急求救(SD卡讀唔到)

緊急求救(SD卡讀唔到)

本人有一張內有重要相片之SD卡,放入多部電腦均要求格式化,請問有何方法或免費軟件可讀取,感激不盡!

TOP

回應 1# 的帖子

樓主睇吓呢條知識幫唔幫到你
http://www.e-zone.com.hk/tips.php?tipsid=115

TOP

唔好格式化,將張咭用card reader 駁去部腦,之後試下用 software 睇睇救唔救得返d 相 :
BadCopy Pro
http://www.jufsoft.com/
Easy Recovery Professional
http://www.ontrack.com
File Recovery Pro
http://www.lc-tech.com
File Rescue Plus
http://www.filerescueplus.com/
File Scavenger
http://www.quetek.com
Recover It All
http://www.dtidata.com
Zero Assumption Recovery
http://www.z-a-recovery.com/

[ 本帖最後由 fu5489 於 2009-9-20 01:12 編輯 ]

TOP

重有一個叫 "RESCUE PRO" 的軟件,係買 Sandisk 的 Extreme III / IV 系列咭送的,都好易用,幫我救好多咭。
(不過要你去買張咭至得到)

TOP

i think it is bad circuit, software cannot help; try to find some shop to repair but it is not cheap.
remember to backup data next time, at least on 2 sources.

TOP

重要通告:e-zone.com.hk 對討論區與網站內所有留言的真實性、完整性及立場等, 均不會負上任何法律責任。本討論區採用即時上載留言方式運作,因此不能完全監 察所有留言,若任何人發現 有留言出現問題,如涉及版權、人身攻擊、誹謗、不 雅、淫褻、暴力、網上罪行等,請即請聯絡我們 (ezone1@hket.com),我們定當立 即處理。e-zone.com.hk 討論區有權刪除留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或 不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利;若有任何爭議,我們擁有 最終的詮釋權。所有留言內容純粹個人意見,並非 e-zone.com.hk 網站之立場, 網站使用者應自行判斷內容之真實性。